Vad är Western Dressyr?

En grundidé som hedrar hästen och värdesätter partnerskapet mellan häst och ryttare kräver en intensiv blick på det sätt på vilket hästar tränas att bli en del av detta partnerskap. Den måste ta hänsyn till hästens sinne och hur den reagerar på utbildningsmetoder; det måste ta hänsyn till hästens sundhet och framtida användning så att hästen fortsätter vara komfortabel och fri från hälta efter många års användning. Den måste ta hänsyn till hästens begränsningar samt dess tillgångar, både fysiska och psykiska, så att varje häst som en individ kan nå sin potential samtidigt som den fortsätter vara öppen för att lära i sin utbildningsrutin. Den måste även ta hänsyn till ägare / ryttare av den hästen, hans eller hennes förväntningar och önskade användningar av hästen. För vissa kan en häst vara en kompis att dra ut i skogen med; för andra kan erbjuda tävlingar på högsta nivå, för många både och. Lyckligtvis har hästträning utvecklats under många år ifrån de råa metoder som användes och tillämpades på varje häst urskillningslöst. Det finns nu ett erkännande av individens temperament och lämplighet av en häst för både ryttare och disciplin samt vilken träningsmetod som fungerar bäst för hästen. Vi tror att Western Dressyr har tagit ytterligare ett steg i rätt riktning till gagn för både häst och ryttare.

En betydande del av den nya inriktningen kom från en växande medvetenhet om att hästar lär sig bättre i en miljö som främjar att inlärningsprocessen. Detta enkla koncept har skapat en revolution i behandlingen och utbildningen av hästar. Från att fröna planterats av män som Tom och Bill Dorrance skapade nya och mer humana metoder att starta unga hästar och fullända prestationshästar. Lätta händer, subtila signaler, och en uppskattning för de ultimata fördelarna med ett verkligt partnerskap mellan häst och ryttare ledde till en revolution i Western Horsemanship. Det var bara naturligt att någon gång på denna resa skulle öst möta väst, engelsk ridning skulle möta western och Klassisk Dressyr skulle möta andan i Westernridningen. När den dagen kom, föddes Western Dressyr.

Från detta är det uppenbart att Western Dressyr är en sammanslagning av träningsmetoder. Klassisk Dressyr ger de metoder europeiska befälhavare och ryttare använt – tekniker som är flera hundra år gamla och som bygger på principer som uppmuntrar kadens, balans och bärighet. Det är tekniskt och det är precist, en rigorös disciplin för häst och ryttare. Det är också en konst. Western Horsemanship har praktiserats på rancher i den amerikanska västern sedan 1700-talet och ännu tidigare genom traditioner hos spanska vaqueros. De efterföljande framstegen i Western Horsemanship  som startades av bröderna Dorrance och utövas av en ny generation av ryttare, öppnade dörren till hästens sinne och uppmuntrar till tålamod och förståelse. Begreppet ”lätthet” och subtila signaler växte då man fann att resultatet var bra för både häst och ryttare.

Vi hjälper och lyfter fram varandra, vi fokuserar på det positiva och letar inte fel. Vi ska ha roligt tillsammans med våra hästar och alla ska bedömas utifrån sina egna förutsättningar. Det finns ingen ram som alla ekipage ska platsa inom, alla hästar/hästraser är byggda på olika sätt och ska tas hänsyn till sin exteriör i förhållande till prestation vid bedömning. Våra mönster börjar basic och ju högre upp, desto högre krav – här utbildar vi häst och ryttare tillsammans och vi startar alla från grunden.

Dressage-Arena-Small

Regler

WDAS-WESTERNDRESSYRPROGRAM(ver1) WESTERN DRESSAGE ASSOCIATION OF SWEDEN RULES AND GUIDELINES 2019 POÄNGSÄTTNING 10–Utmärkt 9–Mycket bra 8–Bra 7–Ganska bra 6–Tillfredsställande 5–Marginellt 4–Otillräckligt 3–Ganska dåligt 2-Dåligt 1 Mycket dålig 0–Inte utförd Western Dressyr tränas och tävlas på specifika nivåer som bygger på varandra och speglar utvecklingen av färdigheter och förmågor hos både häst och ryttare. Testerna som görs på …

Visa sida »