Hur allt började..

Hur allt började…
Idén om Western Dressyr bryggdes under en längre tid.
När några framstående tränare möttes 2007 och började diskutera de många hästar de hade utbildat, framgångar och misslyckanden med olika metoder, liksom de samtal de haft med både tränare och hästägare – insåg de att det fanns en del oro för hästarnas välbef
innande som delades av alla inblandade i dagens hästbransch. I slutet av 2010 hölls ett möte i Dallas, Texas för att diskutera dessa frågor. De som skulle komma att grunda Western Dressage Association of America (WDAA) träffades med flera stycken från Western Horseman Magazine. Diskussionen var inspirerande och talade om vikten av att gå vidare med en plan. En organisation och samlingspunkt behövdes – som skulle tillhandahålla information som skulle gynna alla Westernhästar och ryttare. Denna organisation skulle hedra hästen i sin rättmätiga plats som levande symbol för den Amerikanska Västern, värdesätta partnerskapet mellan häst och ryttare, och även fira den Amerikanska Västern som den vackra och legendariska plats där allt började och fortsätter än i dag.  Det som behövdes var att bygga upp en gemenskap tillägnad att motarbeta alla de problem som man hade oro för. Att uppfylla detta uppdrag krävdes enighet om följande:

Kärlek till hästen
Hästen i sig är viktig för alla. Alltför många hästar misslyckas med att bli lämpliga ridhästar på grund av misstag under träningstiden. Den vägen är en viktig resa för både häst och ryttare, och där kan man dra nytta av grundprinciperna i Klassisk Dressyr. Även om vissa metoder från Klassisk Dressyr har använts av Topp-Westernryttare under många år, har tills nu aldrig funnits ett organiserat försök att ge denna kombination ett namn och erkänna det som sin egen disciplin. WDAA  har nu gjort det i hopp om att många fler hästar och deras ägare/ryttare kommer att gynnas som följd. 

Tillgång
I en ekonomi där hästägare letar efter prisvärda sätt att träna, försöker vi att ha ett utbud av Western Dressage Clinics med skickliga ryttare och tränare samt videoklipp som producerats av dem som ger hjälp, demonstration och nyttiga övningar för att hjälpa till med er träning.  Våra webbplatser tillhandahåller detta så att människor på många olika platser runt om i världen kan lära sig.

Delaktighet/Exklusivitet
Delaktighet är viktigt. En disciplin som inbjuder alla raser att delta ger incitament till varje hästägare att dra nytta av – för alla sina hästar under deras utbildning med hjälp av schyssta träningsmetoder. Varje ras som kan skritta, trava och galoppera kan delta i Western Dressage. Från topptävlingshästar till skogsmullar; träningsmetoder som utnyttjar klassisk dressyr tillsammans med westernridningen förbättrar hästen och hjälper inte bara den gröna nyinridna unghästen med en bra start, utan kan också gynna äldre hästar som har blivit uttråkade eller tröttnat efter år av paddockarbete.

Multilevel och Engagemang
Western Dressage erbjuder många inträdesnivåer. Nybörjare kan delta i en atmosfär som är både inbjudande och välkomnande. Ryttare som kommer in på en mer avancerad nivå kan lära sig att fullända sin horsemanship och utbildningsmetod. Precisionen i klassisk dressyr uppmuntrar mer avancerade ryttare att finslipa sina metoder, att förbättra sina hästar och sig själva. Denna nivåanpassning och avancemangsmöjlighet ger en plats för alla ekipage att bli en framgångssaga.

Firande och förvaltarskap av den Amerikanska Västern
Var skulle Westernryttare vara utan den plats som födde denna passion för ridning? WDAA anser att vi måste arbeta för att bevara denna legendariska plats vi känner som den amerikanska västern, en plats utan motstycke någonstans i världen.

En central kommunicationspunkt Webbplatsen
Slutligen fångar WDAAs webbplats upp alla dessa element till en central plats och erbjuder en plats online för att hålla dig uppdaterad med denna nya och spännande disciplin när vi växer och utvecklas. Ständigt uppdaterad, ger det oss en hemmabas för information för att ge våra medlemmar de senaste nyheterna och utvecklingen samt särskilda förmåner till de som ansluter sig till WDAA/WDAS. Från Eventkalendern, Utbildningsarenan till sociala nätverk – det finns många ställen där vi erbjuder medlemmarna ett mångfacetterat sätt att få kontakt med varandra, att lära och växa tillsammans.

Hur vi fick igång Western Dressage Association of Sweden
I Morganhäst-kretsar var denna disciplin ganska väl omtalad eftersom flera av de amerikaner som var med och startade WDAA var just morganhästtränare/ryttare/ägare. Sommaren 2014 kom så Cliff Swanson till Bökeberg för att döma Morganriks där han under en kväll introducerade denna nya disciplin och efter det hade vi bjudit in honom att hålla ett par clinics när han ändå var här.

Vi var ett par stycken som äntligen hamnade rätt. Våra hästar har många talanger och vi tränar gärna flera olika saker med dem för att både de och vi tycker att det är roligt – men stelheten i svensk tävlingsdressyr tilltalade inte oss alls och hästarna var inte speciellt begeistrade över att åka iväg på dressyrtävlingar trots att vi i daglig ridning använder oss väldigt mycket av dressyren som ett gott komplement till våra ambitioner på westernbanorna (som hästarna älskar!). När vi fick prova Western Dressage med våra hästar i augusti 2014 kände vi direkt att det här är något som vi måste fortsätta utveckla tillsammans och här är vi nu. WDAS startade januari 2016, men i maj 2015 arrangerade vi ett par Western Dressage -klasser på en av våra westerntävlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>